Uutiset

Mikä VoIP?

  • huhtikuu 2016
  • Posted By tomi
  • 0 Comments
VoIP – Voice over Internet Protocol on tekniikka, joka parantaa tapaamme kommunikoida. Käytännössä VoIP tarkoittaa sitä, että ääni lähetetään digitaalisen verkon yli. VoIP:n nimestä voisi olettaa että internet on pakollinen osa VoIP:ia, kuitenkaan internet ei ole välttämätön osa protokollaa. VoIP teknologia käyttää äänen kuljetukseen samaa protokollaa, kuin internet käyttää pakettien siirtämiseen paikasta toiseen.

 Perinteinen puhelinjärjestelmä ja sen tekniikka on jo yli 100 vuotta vanha keksintö. Se oli aikanaan mullistava keksintö, mutta nykyään jo auttamattomasti vanhanaikainen. Alkuperäistä puhelintekniikkaa voidaan verrata piirikytkentään. Kun puhelu muodostettiin niin yhteys oli auki koko puhelun ajan molemmille osapuolille. Eli jos puhuit tunnin puhelimessa, piirisi oli avoinna koko tunnin. Näin molemmat puhujat olivat tavoittamattomissa tunnin ajan. Ja he ”tuhlasivat” yhden kuparilangan käyttöönsä. Näistä ajoista on luultavasti vieläkin voimassa kalliit kaukopuhelut ja ulkomaanpuhelut. Jokaista olemassa olevaa puhelua varten tarvittiin oma kupari.

 Kun alkuperäinen puhelintekniikka oli piirikytkentä tekniikkaa, niin uudet VoIP pohjaiset  tekniikat perustuvat pakettikytkentään. Toisin sanoen koko puhelun ajan ei tarvitse käyttää täyttä kapasiteettia puhelun muodostamiseen. Samalla periaatteella toimii internet. Nyt kun luet tätä artikkelia tietokoneella internetyhteyden läpi, niin yhteytesi ei ole koko ajan täysin kuormittunut. Ja koko internetyhteyttä ei ole varattu vain tämän sivun näyttämiseen. Yhteyttä pidetään yllä vain tarpeellisen ajan verran. Samoin tavoin VoIP tekniikassa toimitaan.

IMG_2483

 Miksi VoIP:sta pitäisi tietää? VoIP voi parhaassa tapauksessa auttaa yritystä sen kommunikoinnissa. Sitä voidaan käyttää yksityiseen, yrityksen sisäiseen kommunikointtin. Kommunikointi voidaan tarvittaessa toteuttaa täysin salatusti. VoIP kuitenkin useimmissa tapauksessa linkitettään julkiseen puhelinverkkoon, jolloin sitä käytettään periaatteessa täysin samoin, kuin mitä tahansa puhelinyhteyttä. Erona tässä tapauksessa on vain VoIP:n antamat loputtomat mahdollisuudet. Tälläisiä mahdollisuuksia ovat esimerkiksi lukuisat samanaikaiset puhekanavat. Esimerkiksi perinteisessä puhelinlinjassa voidaan puhua vain yhtä puhelua kerrallaan.

 Lisäksi puheluita voidaan yhdistää minne tahansa maailmaan ja minkälaiseen laitteeseen/järjestelmään tahansa. Käytännössä, jos suomalainen asiakas soittaa yrityksen puhelinnumeroon, voidaan VoIP pohjaisessa puhelinjärjestelmässä puhelu yhdistää saman aikaisesti pöytäpuhelimeen Vantaalle, GSM-puhelimeen Kuusamoon ja tietokoneella olevaan puhelimeen Kiinaan. Kaiken tämän lisäksi puhelun data voidaan helposti tallentaa yritykseen kaikkiin tietojärjestelmiin. OIkeastaan VoIP -pohjaisten puhelinjärjestelmien skaalautuvuudessa on vain mielikuvitus rajana, vaikka useimmille riittääkin täysin perinteistä puhelinjärjestelmää muistuttava ratkaisu.
FinlandEnglish